Fűtésre optimalizált vagy optimalizálás nélküli klímára van szükségem?

Sokan csak úgy emlegetik, hogy téliesített klíma, vagy tálcafűtéses, leolvasztó funkciós…. Hogy is van ez?

Rengeteg telefonhívást kapunk ezzel a kérdéssel kapcsolatban, ezért gondoltam írok egy útba igazítást azoknak, akik új klímát szeretnének vásárolni vagy csak szeretnék átlátni ezt a kérdést.

Manapság szinte mindegyik légkondicionáló berendezés rendelkezik fűtési funkcióval, tehát a távirányítón vagy a mobil applikációban ki tudom választani a fűtési üzemmódot. Eddig nagy különbséget még nem fedezhettünk fel, de egyes készülékek:

nem tartalmaznak

 • Fűtőbetétet a kültéri egységben
 • Leolvasztó funkciót
 • Nincs leszigetelve a kompresszor
 • Nem tartalmaz előfűtést a kompresszorban (Hideg olajjal indul a kompresszor)

Interneten vásárolom a klímát

A mai világban sokan az internetről vásárolják meg készüléküket, ezzel viszont csak az a probléma, hogy így nem kapják meg a szükséges információkat, nincs igényfelmérés, ezért sajnos többnyire olyan klímaberendezést vásárolnak, amiben nincsenek meg a fent említett funkciók.

Mégis miért vásárolnak interneten? Nagyon egyszerű, azt látják, hogy olcsóbbak a klímaberendezések, lehet vele fűteni, van benne wifi, akkor ez jó lesz nekem. Sajnos Ők a beszerelés közben – miután tájékoztattuk őket a funkciókról – jönnek rá, hogy sajnos mégsem olyan jó az a klímaberendezés, mint amilyet szerettek volna, vagy nem tartalmazza az elvárt funkciókat.

Klímaberendezés vásárlása előtt mindig kérjék szakember segítségét!

Mi történik akkor, ha a klímaszerelő úgy tájékoztatja Önöket, hogy az Ő általa forgalmazott készülék tökéletesen alkalmas fűtésre. A készülék mégsem tud érezhető fűtést produkálni a 0oC fokban? Sajnos nagyon sokszor tették fel nekünk ezt a kérdést. Ezekben az esetekben mindig mi közöljük a szomorú hírt, miszerint félre tájékoztatták a kedves ügyfelet és sajnos nem fog tudni fűteni klímaberendezésével csak 0 oC felett.

Kérjük olvassák el figyelmesen cikkünket, így elkerülhetik az esetleges félre tájékoztatást!

Külső hőmérséklet befolyása

Ennél a pontnál kiemelném, hogy a klímaberendezés üzemeltetésénél a külső hőmérséklet egy nagyon fontos tényező.

Alap esetben amikor nyáron hűtünk a klímával akkor a beltéri egység hőcserélőjén hideg közeg alakul ki, a kültérinél pedig meleg. Amikor átkapcsolunk fűtési üzemmódba, akkor ez megfordul, mégpedig a beltéri hőcserélőjén lesz a meleg közeg, a kültéri hőcserélőn pedig a hideg.

Ebből az következik, hogy nem kell ahhoz -20 oC külső hőmérséklet, hogy így nézzen ki a kültéri egység.

Klíma fűtési funkcióban télen mínusz 5 Celsius fokban. Lefagyott a hátsó hőcserélő rész.
Ezt a képet +1 oC-ban készítettem

Leolvasztó funkció

Mivel a képen látható állapotban a kültéri egység hőcserélője gyakorlatilag szinte már majdnem átjárhatatlan ezért a készülék nem tudja elvégezni a hőcserélést, ebből adódóan:

 • Megnövekszik az áram fogyasztás
 • A beltéri érezhetően hideg levegőt fúj
 • Meghibásodhat a készülék
 • Jégtömb alakul ki amely eltörheti a ventilátor lapátot
 • Működésképtelenné válik a készülék

Ezért én azt javaslom hogy, ha valaki szeretné télen használni a klímakészüléket fűtésre akkor csak olyan készülékben szabad gondolkodni ami tartalmaz fűtőbetétet illetve leolvasztó funkciót.

Leolvasztási funkcióval rendelkező klímaberendezések adott időközönként leolvasztják a kültéri egységet, megszabadítva a ráfagyott párától vagy esetleg jégtől. Ilyenkor bizonyos típusú klímák esetében megjelenik egy „df” (Defrost-Olvasztás) felirat ami azt jelzi nekünk, hogy éppen leolvaszt. Ilyenkor nem szabad kikapcsolni a készüléket, mivel megszakad az olvasztási funkció, és több probléma is felmerülhet.

Hőcserélő mérete

Azoknál a légkondicionálóknál amelyek teljes értékű fűtésre alkalmasak, azoknál a kültéri és a beltéri mérete is nagyobb. Ez bizonyos gyártóknál eltérő lehet, viszont tény, ha nagyobb a hőcserélő rész, akkor hatékonyabban tudd működni a készülékünk.

Fűtésre optimalizált klíma ezeket tartalmazza

 • Csepptálca fűtés (nincs kialakuló jégtömb)
 • Leolvasztó funkció
 • Szigetelt kompresszor
 • Kompresszor előfűtés (melegebb olajjal indul a kompresszor)
 • Megnövelt hőcserélő a beltériben és a kültériben egyaránt

Az ár egy jelentős különbség

Egy olyan készülék, ami nem tartalmazza az előbb felsorolt paramétereket és azok a modellek amelyek tartalmazzák, ezek között körülbelül 50.000-120.00 forint különbség is tapasztalható. Itt fontos megjegyeznem, nem baj az, ha valaki egy olcsóbb készülék mellet dönt, ha tisztában van ezekkel az alapvető különbségekkel. Ha csak rá szeretnénk segíteni meglévő fűtési rendszerünkre 0 oC-ig, természetesen az olcsóbb, fent említett funkciók nélküli légkondicionáló is tökéletesen fog működni.

Viszont! Amennyiben csak a klímával szeretnénk teljes értékűen fűteni és nincs más alternatíva, akkor mindenképpen érdemes fontolóra venni, és a hatékonyabb, fűtésre optimalizált készüléket választani.

Ha minket bíz meg a klímaszereléssel

Tisztában lesz a készülékek közötti jelentős különbségekről. Keressen bizalommal!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tudunk segíteni, keressen bátran.