5 Tipp a Légkondicionáló Vásárláshoz

Miért van szükség a Légkondicionálóra?

Az egyre melegebb nyári időjárás miatt manapság már szinte nélkülözhetetlen a nappaliban, hálószobában, vagy akár a tetőtérben a klímaberendezés használata.

A tapasztalat azt mutatja, hogy az elmúlt években egyre nagyobb számban használják fűtésre is a légkondicionálót.

Miért választják sokan a klímaberendezést?

  • Egyszerű telepíteni
  • Utólag is beépíthető
  • Olcsó üzemeltetés
  • Lehet vele hűteni és fűteni
  • Napelemre is ráköthető
  • Geo „H” tarifára is köthető (bizonyos modellek)
  • Hamar megtérülő befektetés

A megfelelő klímaberendezés kiválasztása

Látszólag minden légkondicionáló hasonló kinézetű vagy egyforma funkciókkal van ellátva. Sokan bele esnek abba a hibába, hogy nem az igényeknek megfelelő készüléket választják otthonukba. Ezt elkerülve összegyűjtöttem néhány fontos szempontot, ami az átlagfelhasználónak megkönnyítheti a kiválasztási folyamatot.

1. Teljesítmény

Ez egy nagyon fontos paraméter a berendezés kiválasztásánál, hiszen egy alul tervezett készülék nem tud majd eleget tenni az elvárásoknak. Éppen ezért ebben mindig kérje szakember segítségét. Nem elég csupán az alapterületet figyelembe venni, hanem sok más tényezőt is, így például, milyenek nyílászárók, milyen hőszigetelés van a házon, vagy miből készültek a falak, az sem hátrány ha tudjuk, hogy a házunknak milyen energetikai besorolása van.

Ha a teljesítményt alul tervezzük, annak az üzemeltetés során lesznek plusz költségei, vagyis többet fog fogyasztani a klímaberendezés, és nem fogjuk megkapni az elvárt hőérzetet.

2. Csak hűtésre fogjuk használni vagy szeretnénk vele fűteni is?

Az új modern készülékek többsége tartalmazz fűtési funkciót, de ez még nem azt jelenti, hogy bármelyik klímával képesek leszünk fűteni akár a -15 Celsius hidegben is. Ha biztonságban szeretnénk fűteni vele 0 Celsius alatt is, akkor viszont fűtésre optimalizált klímára van szükségünk. Milyen egy fűtésre optimalizált klíma? Kérjük olvassa el korábbi blogbejegyzésünket a témával kapcsolatban.

3. Hangteljesítmény (zajszint)

Ez is egy nagyon fontos tényező, hiszen nem csak a kültéri egység hanem a beltéri egység is lehet hangos, amivel okozhatunk bosszúságot saját magunknak, de még a szomszédoknak is. A zajszint megállapítására a Decibel (dB) mérőszámot alkalmazzák. A klímaberendezéseknél a gyártók átlagfelhasználásnál 1 méter távolságból mérik. Értelemszerűen minél alacsonyabb számra törekszik minden gyártó, de nézzük mit jelent ez számszerűsítve.

Átlagos felhasználásnál a beltéri egységnél a 30-35 dB körüli érték már a normál tartományba esik. Ha mondjuk ez az érték 20-30 dB körül mozog akkor már kimondottan halknak mondható. A kültéri egység esetében egy kicsit más skálán mozognak a számok, 55-65 dB az elfogadható, de vannak bizonyos gyártók akik 45-55 dB közötti értéket is el tudják érni, ami kifejezetten halknak számít.

4. Energia hatékonyság

Ettől függ, hogy klímaberendezésünk milyen mértékben növeli a meglévő villanyszámlánkat. Itt alapvetően egy A+++ – „F”-ig terjedő skálán választhatunk, melyben a színek is könnyítik a választást. Ha az energetikai besorolása magasabb egy légkondicionálónak, akkor magasabb ár is tartozik hozzá. Viszont itt fontos megjegyeznem, hogy hosszú távon egy drágább készülék lehet az olcsóbb, mivel éves szinten nem fogyaszt olyan sokat mint mondjuk az olcsóbb, rosszabb energetikai besorolású készülék. Tehát éves szinten jelentős összegeket is meglehet spórolni. Egy középkategóriás készülék is A+ besorolású éppen ezért az én véleményem szerint ez alatt nem érdemes készüléket választani.

5. Felszerelése „házilag” barátokkal ?

Hatóságilag engedélyköteles tevékenység. A klímaberendezésben található hűtőközeg ártalmas a környezetre az ózon bontó képessége miatt, csak olyan személy helyezheti üzembe aki rendelkezik hatósági vizsgával és engedéllyel. A megfelelő célszerszámok nélkül a telepítése nem lesz megfelelő illetve az élettartama is lecsökken vagy rosszabb esetben működésképtelenné válik.

Garanciális panaszainkat sem fogjuk tudni érvényesíteni, hiszen nem szakember helyezte üzembe a készüléket.

A fentiekből kiderül, hogy nem is olyan egyszerű a klímaberendezés kiválasztása, ezért azt javasoljuk mindenképp kérje szakember segítségét.

Ha minket bíz meg

Legmagasabb szintű hatósági vizsgával rendelkezzünk. Keressen bizalommal.

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tudunk segíteni, keressen bátran.