Kérdések-válaszok

GY.I.K

Leggyakrabban feltett kérdések

Lakossági klímával kapcsolatos kérdések

Hányszor kell karbantartani a klímát egy évben?

Alap esetben évente egyszer, tavasszal. De mivel egyre többen használják fűtésre is a klímaberendezésüket, vagy egyes gyártóknál a garancia feltételek miatt szükség lehet az évi 2 alkalmas karbantartásra.

Egy új klímát fel kell tölteni hűtőközeggel?

Minden új klímakészülék kültéri egysége tartalmazza a megfelelő minőségű és mennyiségű hűtőközeget (gázt).

Interneten vegyem meg a klímát vagy a szerelőtől?

Mindenképp azt javaslom, hogy a klímaszerelőtől hiszen a helyszíni felmérés után pontos képet kap a szerelő a ház adottságairól, illetve hőszigeteléséről, méretéről vagy esetleg a felhasználói igényekről. Ezek ismerete nélkül, sajnos bele lehet szaladni olyan vásárlásba az interneten, amely azt eredményezheti, hogy nem megfelelő minőségű, vagy méretű klímát vásárolunk.

Hogyan tisztítsam meg a klímaberendezést?

A klímaberendezést szakemberrel kell tisztíttatni, mivel kárt is tehetünk a berendezésben. A karbantartás során nagyon fontos a megfelelő vegyszerek alkalmazása, és azok sorrendje. A karbantartásnál más fontos tényezőket is meg kell vizsgálni, hogy növeljük a készülék élettartamát és hatékonyságát.

Mennyi ideig tart a klíma telepítése?

Ez sok tényezőtől függ. Egy alapszerelés ami az egyszerűbb kategóriába tartozik, átlagosan 3-4 órát vesz igénybe.

Igényelhetek „H” tarifát (Geo tarifa)?

Amennyiben a villany óra kialakítása lehetővé teszi és a villamos hálózatunk is korszerűsített, akkor már csak olyan klímaberendezést kell választanunk melynek az „SCOP” (szezonális jósági mérőszáma) nagyobb legyen mint 3,5. Mi csak ilyen típusú készülékeket ajánlunk és szerelünk.

Milyen hosszú a garancia idő?

A garancia idejét a gyártó határozza meg, általában 2-10év. Mi csak olyan forgalmazókkal állunk kapcsolatban, akiknél az alkatrész ellátás biztonságos és folyamatos. Az esetleges hosszabb garancia idő feltételekhez is köthető, érdemes ezekről is tájékozódni.

Mi az a telepítési tanúsítvány?

Minden Magyarországon megvásárolt klímaberendezéshez tartozik, melyet minden esetben az értékesítő vállalkozás állít ki. A nálunk vásárolt klímaberendezésekhez tartozó telepítési tanúsítványt kitöltve regisztráljuk a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál.

Hogyan lehet csökkenteni a klímaszerelés költségeit?

Nézzünk néhány példát arra, hogy mitől alakulnak ki többletköltségek egy klímaberendezés beszerelésénél:

  • A beltéri és a kültéri egység távolabb van egymástól mint három méter. Ebben az esetben több anyagra lesz szükség.
  • Tetőre szereltetjük a kültéri egységet. A tetőkonzolok szinte mindig plusz költséget jelentenek.
  • Több falat kell átfúrni. Az alapszerelésbe sok cégnél egy faláttörés fér bele a szerelési költségbe. Nálunk két faláttörést tartalmazz az alapszerelés 🙂
  • Kondenzvíz elvezetést nem lehet megoldani gravitációs lejtéssel, kondenzvíz szivattyú beépítése szükséges. Ez majdnem az egyik legdrágább kiegészítője egy klímaszerelésnek.
  • Több mint 6 méter magasra kell tenni a kültéri egységet. Ez az a körülbelüli magasság amit még létráról biztonságosan lehet kivitelezni. Emelőkosaras autót kell bérelni amit óránként kell fizetni, és a karbantartásoknál is szükség lehet rá, vagy akár egy hiba javításánál is.
  • Be kell vésni a csöveket a falba, ilyenkor is méterenként többlet költség várható.

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tudunk segíteni, keressen bátran.