Carrier Extreme 2

Középkategóriás klíma készülék teszt

A Carrier, mint márka sokak számára ismerős lehet, de akik még nem ismernék a márkát és az említett modellt, azoknak szeretnék pár hasznos információval segíteni.

„Találmány ami megváltoztatta a világot”

1902-ben Willis Carrier megvalósított egy olyan elképzelést, ami elsöpörte az addigi gyakorlatot és megváltoztatta a beltéri helyiségek környezetének hőmérsékletét. Találmánya vezető szerepet játszott az ipari hűtés, az egészség és a személyes komfortérzetre gyakorolt hatások fejlesztésében. Willis Carrier találmánya ma már a mindennapi életünk része.

Forrás: Carrier Katalógus

Tehát a Carrier márka több mint egy évszázados múltra tekint vissza. Főleg az ipari szektorban volt elterjedtebb a jelenlétük, viszont egyre ismertebb a lakossági szinten is, mivel megbízható és folyamatos ivónáció veszi körül a márkát. Legyen szó hűtésről, fűtésről vagy akár a levegő minőségéről.

Melyek a legfontosabb jellemzői az Carrier Extreme 2 klímának?

Carrier Extreme fehér beltéri egysége.
 • UV Lámpa
 • Inverteres működés
 • Aktív Wifi
 • Golden fin bevonat ( a hőcserélők egyedülálló korróziógátló bevonata)
 • 9 Fokozatú kültéri ventilátor sebesség
 • Csepptálcafűtés
 • Karterfűtés
 • Hűtés-fűtés alacsony környezetű hőmérsékletnél
 • Aktív tisztítás
 • Eurovent tanúsítvánnyal rendelkezik
 • Automatikus diagnosztika és önvédelem
 • Automata leolvasztás
 • Automatikus újraindítás
 • Elektromos feszültségvédelem
 • Hűtőközeg szivárgás érzékelő
 • Intelligens portalanító kapcsoló
 • 1 kW készenléti üzemmód

Elég ígéretes és sok extra funkció is tartozik hozzá ahhoz képest, hogy egy középkategóriás készülékről beszélünk. De nézzük meg közelebbről pár funkciót, mit is jelentenek.

UV Lámpa: Használatával csökkentheti vagy meg is akadályozhatja a mikró organizmusok keringését.

Inverteres működés: Nagyon nagy szerepet játszik az energia hatékony működésben. A kompresszor fordulatszáma változik amint a kívánt hőmérséklet felé közeledve, egyre alacsonyabb fordulatra kapcsol a kompresszor. Így nem kell állandóan 100% -os terhelés mellet üzemelnie, ami miatt nagyon alacsony az inverteres klímák fogyasztása.

Aktív Wifi: Manapság már szinte elvárás, hogy telefonról is elérhető legyen háztartási készülékünk. Ebben a modellben is alap felszereltség a wifi modul, illetve a hozzá tartozó applikáció is ingyenesen letölthető bármilyen okostelefonra.

Csepptálca és karter fűtés: Ezt minden olyan klímának tartalmaznia kell, amivel teljes értékűen szeretnénk fűteni a téli hideg időjárásban. Korábban már írtunk a fűtésre optimalizált klímákról, olvassa el azt is.

Aktív tisztítás: Ez egy nagyon hasznos funkció, megtisztítja és meg is szárítja a beltéri hőcserélő egységet, ezzel megakadályozva a por és penész kialakulását. Amikor ez a funkció be van kapcsolva a kijelzőn a „CL” felírat olvasható, a folyamat 20-45 percet vesz igénybe, ezután a készülék automatikusan kikapcsol.

Automatikus diagnosztika és önvédelem: Ha a készülék működés közben valamilyen problémát vagy hibát érzékel, automatikusan leállítja magát, megakadályozva a további károsodást. A hibakód kijelzéssel pedig megkönnyíti a szerviz tevékenységet.

Eurovent tanúsítvány: Az Eurovent egy független európai szervezet, amely megvizsgálja, hogy a klímaberendezések műszaki paraméterei, illetve jellemzői megfelelnek-e az európai irányelveknek. Ez biztosítja az összes feltüntetett műszaki paraméter valósságát.

Automatikus újraindítás: Biztosítja a felhasználót arról, hogy egy esetleges áramkimaradás után, a készülék megtartva az összes előzőleg tartalmazó beállítást, újra indul.

Hűtőközeg szivárgás érzékelés: A klímakompresszornál a hűtést nem a kültéri ventilátor adja, hanem a hűtőközeg, ezért ha nem állítaná le magát a klíma, amikor alacsony a hűtőközeg szint, akkor könnyen leéghetne a kompresszor. Ez a funkció megvédi a kompresszort a hűtőközeg szivárgás miatti magas hőmérsékleti károsodástól. Ilyenkor a beltéri egységen a „EC” hibakód jelenik meg, és automatikusan leáll.

Intelligens portalanító kapcsoló: A kültéri ventilátor lapátokat az egyenáramú motor képes folyamatosan visszafelé forgatni, ezzel megszabadulva a portól és a homoktól, így biztosítva, hogy a hőcserélő folyamatosan átjárható legyen.

Ezen felül mit várhatunk tőle teljesítmény szinten?

Az Extreme 2 modell kapható: 2,7 -3,5-5,2-7,0 kW méretben viszont csak a 2,6 és 3,5 kW modell tartalmazza a golden finn bevonatot. Mivel ez egy téliesített modell ezért télen a -15oC be sem kell félnünk attól, hogy cserben hagyna minket. A gyártó három éghajlatra is megadja az SCOP (szezonális hatásfok) értéket meleg-átlagos-hideg. Még a hideg éghajlat esetében is 4,2 SCOP értéket kapunk ami kifejezetten jónak mondható. Hideg éghajlaton pedig A+ besorolású. Bár jogoson mondhatjuk azt is, hogy már nem olyan hidegek a téli hónapok mint régen. Ezért, ha az átlagos éghajlathoz viszonyítunk akkor jobb eredmény is kinyerhetünk belőle. Az átlag éghajlati SCOP érték 5,5 és a készülék már az A+++ besorolásba esik.

A katalógusban az éves átlag energia felhasználás is jelölve van, ami megint egy nagyon jó plusz információ, ugyanis sokan kérdezik tőlem is, mennyit fog fogyasztani a klíma. Ezért, ez a szám viszonyításnak nagyon is megfelelő. Nézzük például a 3,5 kW (népszerű méret) esetében hideg éghajlatra vetítve 833 kWh/év.

Ami még érdekes lehet középkategóriában, hogy a Carrier Extreme 2 kültéri és beltéri egységeinek egymáshoz viszonyított távolsága maximum 25 méter lehet (egyes hasonló paraméterű klímaberendezéseknél ez maximum 13-15 méter) , viszont 8-10 méter cső hosszúság felett, már ki kell egészíteni a gyári hűtőközeg mennyiséget. De kategóriájában ez akkor is kiemelkedő.

Hangteljesítménye is rendkívül alacsonynak számít, ezt a gyártó a beltéri egység esetében (hűtés üzemmódban) 20 és 37 dB (decibel) közé teszi. Még a kültéri esetében ez 53 dB (decibel). Itt megjegyezném viszonyítás kedvéért, hogy egy átlagos hajszárító az 60-95 dB míg egy átlagos ember 70 dB hangerővel nézi a tévét. Középkategóriás klíma révén, egészen halknak mondható, mind a beltéri, mind pedig a kültéri egység.

Összefoglalva

Aki egy középkategóriás klíma vásárlás előtt áll, vagy a régi klímát szeretné korszerűsíteni, annak érdemes figyelembe venni azokat az extra funkciókat, amiket a Carrier Extreme 2-től kapunk. Ár-érték arányban szerintem minden igény ki tud elégíteni, illetve csendes működése és megbízhatósága már sokakat meggyőzött.

Bármilyen kérdéssel vagy kéréssel, vagy klíma rendeléssel kapcsolatban forduljon hozzánk bizalommal.

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tudunk segíteni, keressen bátran.